Przykładowa dieta 1500 kcal
Dzień 1Śniadanie: 100 g półtłustego twarożku ze szczypiorkiem, pomidor, kromka chleba cienko posmarowana masłem.
Drugie śniadanie: duży pojemnik chudego jogurtu, kiwi.
Obiad: 200 g pieczonej cielęciny, dwa średnie ziemniaki, 200 g gotowanej marchewki z groszkiem.
Podwieczorek: szklanka kompotu ze słodzikiem lub pomarańcza.
Kolacja: jajko na twardo, 100 g sałatki jarzynowej z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu, herbata; mleko przed snem.
Dzień 2
Śniadanie: 100 g chudego twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, kromka chleba cienko posmarowana masłem, kawa z mlekiem.
Drugie śniadanie: pomidor, kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowana masłem, jabłko.
Obiad: 200 g duszonej bez tłuszczu polędwicy, 3/4 szklanki gotowanej fasolki szparagowej, dwa zdrowe ziemniaki posypane natką.
Podwieczorek: szklanka musu z jabłek bez cukru.
Kolacja: 100 g gotowanej chudej ryby, kilka liści sałaty, herbata zielona; sok pomidorowy przed snem.
Dzień 3
Śniadanie: jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem, usmażona na 1/3 łyżeczki masła, kromka chleba, herbata z mlekiem.
Drugie śniadanie: sałatka z pół szklanki ugotowanego ryżu i tej samej ilości ugotowanej czerwonej fasoli, do tego łyżeczka soku winegret.
Obiad: bukiet warzyw, 50 g szynki podsmażanej na pół łyżki oleju.
Podwieczorek: budyń z owocami lub kisiel.
Kolacja: 80 g chudej kiełbasy drobiowej, dwie kromki chrupkiego pieczywa cienko posmarowane masłem; sok owocowy przed snem.
Dzień 4
Śniadanie: 100 g homogenizowanego twarożku, kromka chleba cienko posmarowana masłem, kawa lub herbata z mlekiem.
Drugie śniadanie: gruszka lub dwie marchewki.
Obiad: 200 g chudego pieczonego schabu, dwa ziemniaki, zielona sałata z łyżeczką sosu winegret.
Podwieczorek: naleśnik z jabłkiem.
Kolacja: 50 g żółtego sera, 100 g sałatki jarzynowej z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu, kromka chleba; mleko przed snem.
Dzień 5
Śniadanie: dwie małe parówki na gorąco, kromka chleba, kawa lub herbata z mlekiem.
Drugie śniadanie: pomidor, kromka pieczywa chrupkiego cienko posmarowana masłem, jabłko.
Obiad: 200 g gotowanej, duszonej lub grillowanej ryby morskiej, zdrowa surówka z kapusty, dwa ziemniaki.
Podwieczorek: grejpfrut lub pieczone jabłko.
Kolacja: omlet z jednego jajka i zblanszowanych brokułów, plasterek żółtego sera; sok owocowy albo mleko przed snem.
Dzień 6
Śniadanie: 50 g polędwicy lub szynki, kromka chleba, kilka liści sałaty, kawa lub herbata z mlekiem.
Drugie śniadanie: kromka chleba cienko posmarowana masłem, łyżka niskosłodzonego dżemu, kiwi.
Obiad: filiżanka czystego czerwonego barszczu, dwa naleśniki z mięsem z indyka, sałata z łyżeczką sosu winegret.
Podwieczorek: galaretka owocowa.
Kolacja: 100 g wędzonej ryby, dwie kromki chleba cienko posmarowane masłem, herbata; jabłko przed snem.
Dzień 7
Śniadanie: 50 g twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, plasterek chudej szynki, kromka chleba, kawa zbożowa.
Drugie śniadanie: jajko na twardo z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu i szczypiorkiem, kromka chleba, pół melona.
Obiad: 200 g pieczonego kurczaka bez skórki z ziołami, dwie łyżki ryżu, pomidor.
Podwieczorek: Krem z jogurtu z owocami (ubić opakowanie jogurtu naturalnego, dodać dwie łyżki rozmrożonych owoców, schłodzić).
Kolacja: 40 g makaronu zapiekanego ze szklanką zblanszowanych brokułów, herbata; dwie mandarynki przed snem.