Pro-dieta

Pyszne zdrowe dania

gwarantowany spadek wagi

Dieta 1500 kcal przeznaczona jest dla osób aktywnych fizycznie oraz tych, które stosowały wcześniej bardziej rygorystyczny program odchudzający np. dietę 1200 kcal lub dietę 1000 kcal i chcą utrzymać osiągniętą sylwetkę. Dieta 1500 kcal ma całkiem sporo zalet, bowiem nie ogranicza naszego menu, także możemy zapewnić organizmowi wszystkie niezbędne do prawidłowego działania składniki. Co więcej, na diecie 1500 kcal nasza waga spada o około 1 kg tygodniowo, więc nie jest to przesadna utrata masy ciała. Dodatkowo, przynajmniej teoretycznie, dieta 1500 kcal nie powinna wiązać się z dużym ograniczeniem spożywanych dziennie kalorii. W praktyce jednak, jeśli nasz dotychczasowy sposób odżywiania wiązał się z dostarczaniem organizmowi znacznie większej liczby kalorii, powinniśmy do rozpoczęcia diety solidnie się przygotować. Należy stopniowo redukując ich liczbę schodzić do poziomu bliskiego 1500 kcal. Wtedy efektywnie możemy przejść na dietę. Jeśli zaniechamy okresu przygotowawczego bóle głowy, brak koncentracji, rozdrażnienie i nieodłączone uczucie głodu najpewniej nas nie ominą. Stosując dietę 1500 kcal powinno udać się nam zrzucić około 1 kilograma tygodniowo. Takiego efektu nie uzyskamy jednak, jeśli na diecie nie będziemy się ruszać.

Przykładowa dieta 1500 kcal

Dzień 1
Śniadanie: 100 g półtłustego twarożku ze szczypiorkiem, pomidor, kromka chleba cienko posmarowana masłem.
Drugie śniadanie: duży pojemnik chudego jogurtu, kiwi.
Obiad: 200 g pieczonej cielęciny, dwa średnie ziemniaki, 200 g gotowanej marchewki z groszkiem.
Podwieczorek: szklanka kompotu ze słodzikiem lub pomarańcza.
Kolacja: jajko na twardo, 100 g sałatki jarzynowej z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu, herbata; mleko przed snem.

Dzień 2
Śniadanie: 100 g chudego twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, kromka chleba cienko posmarowana masłem, kawa z mlekiem.
Drugie śniadanie: pomidor, kromka chrupkiego pieczywa cienko posmarowana masłem, jabłko.
Obiad: 200 g duszonej bez tłuszczu polędwicy, 3/4 szklanki gotowanej fasolki szparagowej, dwa zdrowe ziemniaki posypane natką.
Podwieczorek: szklanka musu z jabłek bez cukru.
Kolacja: 100 g gotowanej chudej ryby, kilka liści sałaty, herbata zielona; sok pomidorowy przed snem.

Dzień 3
Śniadanie: jajecznica z dwóch jajek ze szczypiorkiem, usmażona na 1/3 łyżeczki masła, kromka chleba, herbata z mlekiem.
Drugie śniadanie: sałatka z pół szklanki ugotowanego ryżu i tej samej ilości ugotowanej czerwonej fasoli, do tego łyżeczka soku winegret.
Obiad: bukiet warzyw, 50 g szynki podsmażanej na pół łyżki oleju.
Podwieczorek: budyń z owocami lub kisiel.
Kolacja: 80 g chudej kiełbasy drobiowej, dwie kromki chrupkiego pieczywa cienko posmarowane masłem; sok owocowy przed snem.

Dzień 4
Śniadanie: 100 g homogenizowanego twarożku, kromka chleba cienko posmarowana masłem, kawa lub herbata z mlekiem.
Drugie śniadanie: gruszka lub dwie marchewki.
Obiad: 200 g chudego pieczonego schabu, dwa ziemniaki, zielona sałata z łyżeczką sosu winegret.
Podwieczorek: naleśnik z jabłkiem.
Kolacja: 50 g żółtego sera, 100 g sałatki jarzynowej z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu, kromka chleba; mleko przed snem.

Dzień 5
Śniadanie: dwie małe parówki na gorąco, kromka chleba, kawa lub herbata z mlekiem.
Drugie śniadanie: pomidor, kromka pieczywa chrupkiego cienko posmarowana masłem, jabłko.
Obiad: 200 g gotowanej, duszonej lub grillowanej ryby morskiej, zdrowa surówka z kapusty, dwa ziemniaki.
Podwieczorek: grejpfrut lub pieczone jabłko.
Kolacja: omlet z jednego jajka i zblanszowanych brokułów, plasterek żółtego sera; sok owocowy albo mleko przed snem.

Dzień 6
Śniadanie: 50 g polędwicy lub szynki, kromka chleba, kilka liści sałaty, kawa lub herbata z mlekiem.
Drugie śniadanie: kromka chleba cienko posmarowana masłem, łyżka niskosłodzonego dżemu, kiwi.
Obiad: filiżanka czystego czerwonego barszczu, dwa naleśniki z mięsem z indyka, sałata z łyżeczką sosu winegret.
Podwieczorek: galaretka owocowa.
Kolacja: 100 g wędzonej ryby, dwie kromki chleba cienko posmarowane masłem, herbata; jabłko przed snem.

Dzień 7
Śniadanie: 50 g twarożku ze szczypiorkiem i rzodkiewką, plasterek chudej szynki, kromka chleba, kawa zbożowa.
Drugie śniadanie: jajko na twardo z łyżeczką niskotłuszczowego majonezu i szczypiorkiem, kromka chleba, pół melona.
Obiad: 200 g pieczonego kurczaka bez skórki z ziołami, dwie łyżki ryżu, pomidor.
Podwieczorek: Krem z jogurtu z owocami (ubić opakowanie jogurtu naturalnego, dodać dwie łyżki rozmrożonych owoców, schłodzić).
Kolacja: 40 g makaronu zapiekanego ze szklanką zblanszowanych brokułów, herbata; dwie mandarynki przed snem.