Przykładowa dieta 1200 kcal
DZIEŃ 1:ŚNIADANIE: omlet z dwóch jajek z plastrem szynki
II ŚNIADANIE: kromka grahama z plastrem pomidora
OBIAD: zupa pomidorowa, sałatka (garść makaronu, papryki, ogórka z sosem winegret)
PODWIECZOREK: pieczone jabłko lub gruszka
KOLACJA: warzywa gotowane na parze np. brokuł (kilka gałązek)
DZIEŃ 2:
ŚNIADANIE: kanapki – 2 kromki razowca, 2 plastry polędwicy, łyżeczka margaryny, sałata, ogórek
II ŚNIADANIE: mała salaterka galaretki owocowej
OBIAD: porcja pieczonego dorsza, 1 ziemniak pieczony w folii, sałatka z pomidora i cebuli
PODWIECZOREK: filiżanka bulionu z warzywami
KOLACJA: twarożek z rzodkiewkami
DZIEŃ 3:
ŚNIADANIE: parówka drobiowa(min. 80%mięsa), 1 kromka chleba razowego, musztarda
II ŚNIADANIE: jajko na miękko, ogórek lub pomidor( 1 szt. pieczywa chrupkiego np. WASA)
OBIAD: szklanka gotowanego ryżu z małym kawałkiem piersi z kurczaka(pieczonym w piekarniku)
PODWIECZOREK: salaterka sałatki z dowolnych cytrusów
KOLACJA: tuńczyk w sosie własnym z pomidorkiem
DZIEŃ 4.
ŚNIADANIE: chudy twarożek pół opakowania(ok.120gram) ze szczypiorkiem i rzodkiewką, 1/2 grahamki
II ŚNIADANIE: szklanka soku z marchwi(najlepiej świeżo wyciskanego)
OBIAD: pierś z kurczaka i brukselka
PODWIECZOREK: grejpfrut
KOLACJA: 2 kromki pieczywa chrupkiego z masłem , plasterek szynki i sera
DZIEŃ 5.
ŚNIADANIE: 2 łyżki muesli, kubeczek jogurtu naturalnego 0%
II ŚNIADANIE: kromka chleba razowego z margaryną, plaster szynki, sałata
OBIAD: grillowany łosoś(porcja), sałatka. z pomidora i cebuli
PODWIECZOREK: kisiel wiśniowy
KOLACJA: mizeria (zamiast śmietany jogurt naturalny light), 1/2 grahamki
DZIEŃ 6:
ŚNIADANIE: 1 tost z plastra żółtego sera i pieczarek
II ŚNIADANIE: szklanka soku pomarańczowego
OBIAD: zupa jarzynowa, pałeczka z kurczaka, szklanka kaszy gryczanej
PODWIECZOREK: 10 migdałów
KOLACJA: talerz gotowanej na parze fasolki szparagowej lub bobu
DZIEŃ 7:
ŚNIADANIE: 2 kromki pumpernikiel z twarogiem i łyżeczką nisko-słodzonego dżemu
II ŚNIADANIE: 1 duży pomarańcz
OBIAD: porcja pieczonego pstrąga, ziemniak, surówka z kiszonej kapusty
PODWIECZOREK: kilka gałązek gotowanych na parze brokułów
KOLACJA: serek wiejski, pomidor